سلامت بانوان در بارداری

ویار بارداری چیست؟ و از چه زمانی شروع می شود؟ + بررسی انواع راه های درمان ویار بارداری

ویار بارداری یکی پر چالش ترین نشانه های بارداریست. بر خلاف باور عام مردم ویار بارداری به معنای هوس کردن غذاهای مختلف نیست. خانم های باردار اغلب میل به غذا و یا خوراکی به صورت شدید دارند اما موقع میل کردن فقط مقدار کمی از آن را می توانند میل کنند به این اتفاق ویار می گویند، همچنین به تهوع و استفراغ هم ویار بارداری گفته می شود.امکان دارد از لذیذ ترین غذاها متنفر شوید و بد طعم ترین ها را دوست داشته باشید. خوشبو ترین عطر ها برای شما نفرت انگیز باشد و باعث بهم خوردن حال شما شود.


فهرست مطالب


علائم ویار بارداری چیست؟

اصولاً ویار در بارداری در میانه سه‌ماهه اول حاملگی شروع می‌شود، در سه‌ماهه دوم به اوج خود می‌رسد و در سه‌ماهه سوم فروکش می‌کند. پس از زایمان و با شروع شیردهی معمولاً تمایل زن به خوردن افزایش می‌یابد که نباید آن را با ویار اشتباه گرفت چراکه در طی شیردهی بدن به کالری بیشتری نیاز دارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوایند مقاله ورزش کردن در دوران بارداری را بخوانید.

علائم ویار بارداری چیست؟

طبق مطالعات صورت‌گرفته، علائم ویار در بارداری در زنان جهان با فرهنگ‌های مختلف متفاوت است. در واقع تفاوت اصلی در نوع مواد غذایی است که آن‌ها در لحظه هوس می‌کنند، از میوه و سبزیجات گرفته تا ترکیبات غذایی عجیب‌وغریب (به‌دلیل تغییر حس بویایی و جوانه‌های چشایی خانم‌های باردار).

خوشبختانه بیشتر مواد غذایی که خانم‌های باردار به آن‌ها ویار پیدا می‌کنند، بی‌ضرر و حتی گاهی خنده‌دار هستند. برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

  • شیرینی، مانند بستنی، آبمیوه، شکلات و آب‌نبات
  • لبنیات، مانند پنیر و خامه ترش
  • کربوهیدرات‌های نشاسته‌ای و پرکالری مانند چیپس
  • پروتئین‌های حیوانی
  • مواد غذایی ترش
  • قهوه
  • الکل
  • میوه‌ها
  • سبزیجات

طبق یک نظرسنجی، فست‌فود (غذاهای چینی (سوشی) یا پیتزا)، شکلات، میوه و یخ از مهم‌ترین مواد غذایی مورد علاقه خانم‌های باردار برای ویار هستند. البته در مورد مصرف انواع فست‌فود، چیپس، پروتئین‌های حیوانی پخته نشده، مواد لبنی غیر استریل، شیرینی زیاد، قهوه و الکل باید تجدیدنظر کنید چراکه خطراتی برای مادر و جنین دارد.

برخی از زنان باردار ویار به خوردن موادی مانند گچ، خاک رس، کاغذ، پودر لباسشویی یا صابون دارند که جز مواد غذایی محسوب نمی‌شوند. این وضعیت که پیکا نام دارد معمولاً در اثر کمبود مواد معدنی یا کم‌خونی شدید رخ می‌دهد. به‌همین‌دلیل کمتر در جوامع پیشرفته که خانم‌های باردار تغذیه بهتری دارند دیده می‌شود.

از دست ندهید  بررسی و آشنایی با هفته نوزدهم در بارداری + وضعیت جنین، علائم مادر و تغذیه در هفته نوزدهم بارداری چگونه است؟

علل ویار در بارداری چیست؟

از نظر مردم عادی، دلیل منطقی آن کمبود غذایی یا افزایش نیاز به برخی ویتامین‌ها و مواد معدنی است اما هنوز هیچ شواهد علمی در مورد ارتباط بین ویار در بارداری و کمبود مواد مغذی وجود ندارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سونوگرافی آنومالی چیست را بخوانید. از طرفی در طی بارداری فقط مسئله ویار نیست و برعکس بسیاری از خانم‌های باردار نسبت به برخی از غذاها بیزار و به محض مواجه با طعم و مزه آن‌‎ها دچار تهوع بارداری می‌شوند.

علل ویار در بارداری چیست؟

بنابراین به احتمال زیاد این هوس‌ها و انزجارهای ناگهانی به انواع غذا یک عامل اساسی‌تری مانند تغییرات هورمونی بدن دارد که می‌تواند روی حس چشایی و بویایی اثر گذاشته و باعث تغییر طبع غذایی خانم باردار شود. به‌طورکلی چند نظریه در مورد علل ویار در بارداری وجود دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

تغییرات هورمونی:

اصولاً بارداری (به‌خصوص سه‌ماهه اول بارداری) زمان تغییرات اساسی هورمون‌های بدن است، شرایطی شبیه به سندرم پیش از قاعدگی (PMS) اما با شدتی چندبرابر. هورمون‌های بارداری ممکن است نوع ولع به غذاهای مختلف را با اعمال تغییراتی در حس بویایی و روحیه شما تغییر دهند. همه این‌ها تعیین می‌کنند که چه نوع غذاهایی را بیشتر بخورید یا از چه نوع غذایی‌هایی دوری کنید.جالب است بدانید که بسیاری از خانم‌ها گفته‌اند که در دوران بارداری قدرت این را داشتند که از فاصله دور بوهای مختلف را حس کنند و همین مسئله بر تمایل آ‌ن‌ها به انتخاب غذاهای مختلف اثر می‌گذاشت.

تغییر نیازهای تغذیه‌ای:

اصولاً نیاز خانم‌های باردار به مواد مغذی مانند کلسیم و آهن بیشتر است. به‌همین‌دلیل ممکن است احساس ولع خوردن به غذاهایی کنند که سرشار از این مواد مغذی هستند. مشکل اصلی اینجاست که بدن شما ممکن است نیاز خود را به دریافت کلسیم اعلام کند و شما به‌جای خوردن غذاهای سالم و ایمن به سراغ انواع لبنیات پاستوریزه نشده، یک بستنی وانیلی پرکالری یا حتی گچ و خاک رس بروید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آشنایی با هفته نوزدهم در بارداری را بخوانید.

تغییر نیازهای تغذیه‌ای:

درحالی‌که می‌توانید این نیاز خود را به کمک سبزیجات دارای برگ تیره، بادام و ماهی کاملاً پخته شده نیز تأمین کنید. اگر قبل از بارداری گیاهخوار بوده‌اید و با شروع آن تمایل شما به خوردن گوشت زیاد شده است، مطمئن باشید علت آن همین تغییر نیازهای تغذیه‌ای است که می‌تواند نشانه‌ای از کم‌خونی و کمبود آهن بدن شما نیز باشد.

از دست ندهید  فشارخون بالا در بارداری چگونه کنترل و درمان می شود؟ + بررسی راههای پایین آوردن فشار خون بالا در بارداری و کاهش عوارض آن

تغییر باور ذهنی برای حفظ سلامت جنین:

بعضی از ویارها و انزجارهای ما مربوط به تمایل به محافظت از خود و جنین درحال‌رشد در برابر آسیب‌های غذایی است. به‌عنوان‌مثال، بسیاری از خانم‌های باردار بعد از اینکه با لیست غذاهای ناسالم در دوران بارداری (مانند استیک نیمه‌‌پخته، قهوه و الکل) مواجه می‌شوند،با این تفکر که مصرف گوشت نیمه‌پخته می‌تواند احتمال آلودگی باکتریایی جنین را افزایش دهد، از نظر ذهنی نسبت به آن منزجر می‌شوند. در مورد غذاهای سالم و ویار در بارداری نیز ممکن است برعکس این مورد رخ دهد یعنی مادر از نظر ذهنی تمایل بیشتری به خوردن غذاهای سالم پیدا کند. بااین‌حال، این تجربیات در مورد هر خانم بارداری صحت ندارد.

معرفی انواع ویار در بارداری

اصولاً انواع ویار در بارداری به زمان شروع آن در ماه‌های مختلف بارداری، مدت‌زمان طول کشیدن آن و نوع غذاهایی که خانم هوس به خوردن آن‌ها می‌کند بستگی دارد. در بعضی از خانم‌ها از هفته پنجم علائم ویار در بارداری ظاهر می‌شود، درحالی‌که در بعضی دیگر از پایان ماه سوم شروع می‌شود.

معرفی انواع ویار در بارداری

بعضی از خانم‌ها با به پایان رسیدن ماه ششم بارداری علائم آن‌ها رفع می‌شوند، درحالی‌که در بعضی دیگر بعد از بارداری و زایمان نیز علائم اندکی باقی می‌مانند. در مورد مواد غذایی رایج که اکثر خانم‌های باردار هوس می‌کنند نیز قبلاً صحبت شد.

آیا امکان پیشگیری از ویار در بارداری وجود دارد؟

باتوجه‌به اینکه تغییرات هورمونی در دوران بارداری اجتناب‌ناپذیر است، بخشی از ویار در بارداری که مربوط به این مسئله است قابل پیشگیری نیست اما در مورد ویار در بارداری به علت تغییر نیازهای تغذیه‌ای امکان پیشگیری با برخورداری از یک برنامه غذایی منظم وجود دارد.به‌همین‌دلیل در ادامه قصد داریم شما را با نکات لازم در زمینه حفظ یک رژیم غذایی سالم در دوران بارداری آشنا کنیم تا در صورت بروز انواع ویار سخت در بارداری و خطرناک، پیش از بروز هرگونه آسیب به جنین از آن جلوگیری کنید

در دوران بارداری میزان کالری دریافتی روزانه شما تا ۵۰۰ کالری افزایش می‌یابد. چند ماده مغذی وجود دارد که برای کمک به رشد و تقویت بدن خود و جنین به میزان بیشتری از آن‌ها نیاز دارید:

  • کلسیم  در دوران بارداری روزانه به حدود ۱۰۰۰ میلی‌گرم کلسیم نیاز خواهید داشت. کلسیم را می‌توانید از محصولات لبنی، سبزیجات تیره و برگ‌دار، ماهی، غلات، آجیل و دانه کنجد دریافت کنید.
  • اسید فولیک  اسید فولیک برای افزایش خون‌رسانی در دوران بارداری و محافظت از جنین در برابر بروز اختلالات نقص عصبی موردنیاز است. مصرف قرص‌های ویتامین راه خوبی برای دریافت اسید فولیک کافی است اما می‌توانید آن را از طریق خوردن غذاهایی مانند سبزیجات دارای برگ سبز، آجیل، لوبیا، عدس و مرکبات نیز دریافت کنید.
  • آهن در دوران بارداری شما تقریباً به ۲۷ میلی‌گرم آهن در روز نیاز خواهید داشت. مهم است که از غذاهای غنی از آهن مانند غلات سبوس‌دار، گوشت، سبزیجات دارای برگ تیره، لوبیا و آجیل استفاده کنید و اگر در بارداری دچار کم‌خونی شدید، مکمل آهن مصرف کنید.
  • پروتئین میزان پروتئین موردنیاز شما نیز در دوران بارداری افزایش می‌یابد و به طور متوسط ​​در روز حدود ۷۵ گرم می‌شود. شما می‌توانید پروتئین خود را از منابع مختلفی از جمله گوشت، ماهی، تخم‌مرغ، آجیل، نخودفرنگی، لوبیا و محصولات سویا دریافت کنید.
از دست ندهید  اهمیت بهداشت زنان در بارداری چیست؟ + بررسی نکات بهداشتی برای زنان باردار

رژیم غذایی ویار بارداری چگونه است؟

  • توصیه پزشکان این است که قبل از احساس گرسنگی یعنی قبل از کامل خالی شدن معده و یا به محض احساس گرسنگی مادران غذا میل کنند.
  • میل کردن وعده های کوچک مانند: بیسکویت، مغزهای مقوی و میوه قبل از بلند شدن از رختخواب به کم کردن این حالت کمک می کند.
  • وعده های غذایی کوچک را هر دو ساعت یکبار میل کنید. مصرف قهوه، غذاهای پر کالری و پر ادویه را به حداقل برسانید. وارد شدن مقدار زیادی غذا به معده باعث تحریک تهوع می شود بهتر است غذاها را با آرامش بیشتری بجوید تا به سرعت آرامی وارد معده شما شود.
  • گوشت قرمز، گوشت سفید و تخم مرغ از پروتئین ها هستند برای مادرانی که در دوره ویار بارداری نمی توانند این ها را مصرف کنند بهتر است از آجیل استفاده کنند.
  • کلسیم یکی از موارد مهمی ست که خانم های بارداری باید مصرف کنند که به سلامت استخوان ها و دندان ها کمک می کند. شیر و ماست و پنیر سرشار از کلسیم هستند اگر به دلیل ویار بارداری نمیتوانید از شیر استفاده کنید، ماست و پنیر را جایگزین کنید.
  • بهتر است از میان وعده های شور و پر پروتئین و کم چرب استفاده کنید.
  • کپسول های زنجبیل درمان گیاهیست که به کم کردن تهوع و استفراغ کمک می کند. کمبود ویتامین ب۶ معمولاَ باعث تهوع می شود.

بررسی انواع راه‌های درمان ویار در بارداری که باید بدانید

از نظر پزشکان، به‌استثنای برخی موارد و با درنظرگرفتن نیازهای تغذیه‌ای، تن‌دادن شما به ویار در بارداری ایرادی ندارد؛ بنابراین باتوجه‌به این نکته، نیازی به درمان ویار در بارداری نیست مگر اینکه منجر به شروع یک تغذیه ناسالم (مثل خوردن شیرینی زیاد که با خطر پوسیدگی دندان‌ها، دیابت بارداری و اضافه‌وزن همراه است) یا خوردن مواد غذایی غیرخوراکی مثل خاک یا صابون شود.

از دست ندهید  بررسی و معرفی محاسبه سن بارداری به روش‌های مختلف + سونوگرافی تشخیص سن حاملگی در هفته چندم انجام میشود؟

ویار به انواع فست‌فود، چیپس، پروتئین‌های حیوانی پخته نشده یا نیمه‌پخته، مواد لبنی غیر استریل، شیرینی زیاد، قهوه و الکل نه‌تنها برای جنین بلکه برای مادر نیز خطرناک است. به‌همین‌دلیل توصیه می‌کنیم برای شروع یک دوره درمان مناسب به نکات زیر توجه کنید:

  • برای پیشگیری از احساس گرسنگی ناگهانی و ویار لحظه‌ای به غذاهای ناسالم، سعی کنید همیشه وعده‌های غذایی سالم خود را منظم مصرف کنید. کنترل کالری مصرفی روزانه بهترین راه برای کاهش ویار در بارداری است. سعی کنید برنامه غذایی خود را از سه وعده غذایی بزرگ در روز به شش وعده غذایی کوچک‌تر و سیرکننده تغییر دهید.
  • هنگام گرسنگی برای خرید مواد غذایی اقدام نکنید چراکه ممکن است در این حین مواد غذایی ناسالم هوس کنید.
  • همیشه غذاهای سالم و با شاخص گلیسمی (GI) پایین را انتخاب کنید که برای مدت بیشتری شما را سیر نگه می‌دارند و باعث اضافه‌وزن نمی‌شوند.
  • به اندازه کافی بخوابید زیرا تحقیقات نشان داده‌اند، افرادی که کم‌خواب هستند بیشتر از غذاهای سالم میل به غذاهای بدون ارزش غذایی مثل فست‌فود دارند.
  • ذهن خودتان را گول بزنید. به‌عنوان‌مثال، اگر اشتیاق به خوردن یک چیزبرگر در رستوران دارید، سعی کنید با استفاده از گوشت بدون چربی و پنیر کم‌چرب خودتان آن را در خانه درست کنید.

درمان ویار در بارداری با داروهای گیاهی

اگر درگیر ویار در بارداری به غذاهای ناسالم و خطرناک شده‌اید، می‌توانید از مصرف دمنوش‌های زیر به‌عنوان میان‌وعده بهره‌مند شوید:

  • دمنوش به و سیب
  • دمنوش زنجبیل
  • دمنوش بادرنجبویه و نعنا
  • دمنوش برگ تمشک قرمز
  • دمنوش پونه
  • دمنوش برگ و میوه توت‌فرنگی

درمان ویار در بارداری در طب سنتی

متخصصان طب سنتی ثابت کرده‌اند که انجام کارهای زیر، کمک زیادی به کنترل ویار در بارداری و عدم تمایل بدن به خوردن مواد غذایی ناسالم در اثر ولع ناگهانی می‌کند:

  • مصرف آب و مایعات زیاد
  • بوییدن یک‌تکه لیموترش
  • مصرف سنجد و خرما به‌صورت ناشتا
  • خوردن انار ملس به‌خصوص در ماه‌های اول بارداری
  • مصرف ترشی‌های سالم مثل رب انار، لواشک خانگی و آلو خشک به‌خصوص برای خانم‌هایی که مزاج گرمی دارند
  • مصرف روغن زیتون به میزان اندک
  • خوردن انجیر تازه و خشک

در مورد ویار حاملگی و جنسیت جنین نیز طب سنتی دیدگاه جالبی دارد. درصورتی‌که ویار زن بیشتر به سمت غذاهای شیرین و مواد لبنی باشد احتمال دختر شدن نوزاد بیشتر است اما در مورد ویار در بارداری زن به گوشت، غذاهای ترش، شور و با ادویه‌های تند احتمال پسر شدن نوزاد بیشتر است. اگرچه هنوز هیچ شواهد علمی برای تأیید این مسئله (ویار بارداری دختر و پسر) وجود دارد.

از دست ندهید  سونوگرافی آنومالی چیست و چه کاربردی دارد؟ + بررسی علت انجام سونوگرافی آنومالی

نتیجه گیری

برای کم کردن ویار بارداری معمولاَ پزشکان امکان دارد داروهایی را تجویز کنند، اما خانم های باردار نباید دارویی را به صورت خودسر استفاده کنند.برای کم کردن تهوع و استفراغ از بلند شدن ناگهانی در حال دراز کشیده و نشسته پرهیز کنید؛ قبل از بلند شدن از رختخواب اول کمی بشینید و بعد بلند شوید اگر در زمانی که در حالت نشسته هستید مقداری غذای خشک مثل بیسکویت و یا مغز میل کنید به شما کمک می کند که تهوع کمتری داشته باشید.

مصرف مایعات را افزایش دهید. در زمانی که هوس بستنی دارید آبمیوه و یا شربت یخ زده را امتحان کنید. در زمان هوس چیپس از چیپس های کم نمک و کم چرب استفاده کنید تا چربی زیاد باعث تحریک معده شما نشود. مصرف بیش از اندازه بستنی، شکلات و شیرینی باعث وزن گیری زیاد و بالا رفتن قند و چربی و در نتیجه خطر ابتلا به دیابت حاملگی شود.

سخن پایانی

شما در این مقاله با ویار در بارداری آشنا شدید.همچنین از راههای درمان و علائم آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

موارد خطرناک در ویار بارداری چیست؟

ویار بارداری در بعضی از خانم های باردار امکان دارد هوس چیزهایی که موادی که خوراکی نیستند را داشته باشند مثل: خاک، پودر لباسشویی، سفال، مداد رنگی، مهر نماز و یا یخ را داشته باشند که آن بیماری پیکا نام دارد. هنوز علت اصلی پیکا ثابت نشده است اما پزشکان آن را علت کمبود ویتامین در بدن می دانند که یکی از آنها آهن است. خطرناک ترین نوع پیکا مصرف خاک رس و یا خاک است که به دلیل وجود سرب در آن باعث خطراتی چون کاهش رشد جنین، پایین آمدن ضریب هوشی جنین، اختلال شنوایی و حرکتی شود.

ویار بارداری چه زمانی شروع می شود؟

معمولا در سه ماهه اولیه بارداری شروع می شود. ویار بارداری اغلب چهار تا هشت هفته از اولین روز آخرین قاعدگی مادران شروع و در هفته دوازدهم به اوج خود می رسد. اغلب تا هفته شانزدهم طول می کشد. اما در بعضی مادران تا هفته بیست و دوم اتمام پیدا می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا