سلامت دیجیتال

تحول دیجیتال چیست؟ + تفاوت دیجیتالی کردن و تحول دیجیتال چیست؟ بررسی مزیت های تحول دیجیتال

تغییر نیازهای مردم در زمینه حفظ سلامت و شرایط اقتصادی و اجتماعی سازمان‌های سلامت، تحول دیجیتال سلامت را به رویکردی مهم برای سازمان‌های سلامت پیش‌رو تبدیل کرده است. تحول دیجیتال به طور کلی بر تغییرات بنیادی در فرآیندها و نحوه ارائه ارزش سازمان تمرکز دارد و چیزی فراتر از استفاده صرف از تکنولوژی است. در حالی که تحول دیجیتال سال‌هاست در بسیاری از حوزه‌ها پیاده‌سازی شده، سازمان‌های سلامت محدودی بوده‌اند که تحول دیجیتال سلامت را در برنامه‌های خود قرار داده‌اند. ولی به نظر می‌رسد با وقوع پاندمی کرونا این شرایط در حال تغییر است و توجهات به تحول دیجیتال در بهداشت و درمان و سلامت دیجیتال بیشتر شده است.


فهرست مطالب


تحول دیجیتال چیست؟

چون تحول دیجیتال در هر سازمان متفاوت است، بسیار سخت است که بتوان تعریف واحدی برای آن ارائه داد. ولی اکثر تعاریف تحول دیجیتال را ادغام و ترکیب تکنولوژی های دیجیتال در تمام ابعاد کسب و کار می‌دانند که به واسطه آن تغییرات بنیادین در فرآیند و ارائه ارزش به مشتریان ایجاد می‌شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سامسونگ health چیست را بخوانید.تحول دیجیتال بیشتر از هر چیز یه تغییر فرهنگی اساسی است که سازمان را به سمت به چالش کشیدن مداوم وضع موجود، آزمون و توسعه چابک سوق می‌دهد. همانطور که مشخص است تکنولوژی دیجیتال بخشی ضروری ولی ناکافی برای تحول دیجیتال است. 

تحول دیجیتال چیست؟

وقتی که رهبران سازمان‌ها به صورت عملیاتی به تحول دیجیتال فکر می‌کنند با دو سوال اولیه و بسیار مهم مواجه می‌شوند. این دو سوال چه و چرا هستند:

  • سوال اول این است که تحول دیجیتال برای سازمان آنها چه معنی دارد. اهمیت این سوال از نظر مهم است که دیجیتال برای هر کسی معنی متفاوتی دارد. جیم سوانسون (Jim Swanson) مدیر ارشد فناوری اطلاعات جانسون اند جانسون می‌گوید:

دیجیتال واژه گسترده‌ای است که برای افراد مختلف معانی متفاوتی دارد. زمانی که در مورد تحول دیجیتال صحبت می‌کنید باید معنای آن را باز کنید.

  • سوال دوم در مورد چرایی تحول دیجیتال برای سازمان و افراد و ذینفعان آن است. جی فیررو (Jay Ferro) مدیر ارشد فناوری اطلاعات کویکریت توضیح می‌دهد که:
از دست ندهید  معرفی نرم‌افزار HUAWEI Health که مربی ورزشی و نگهبان سلامتی شماست

چرایی تحول دیجیتال برای سازمان شما می‌تواند در مورد بهبود تجربه کاربری، بهبود بازده سازمانی، افزایش بهره‌وری یا افزایش سوددهی باشد.

بنابراین چیستی و چرایی تحول دیجیتال در سازمان‌ها می‌تواند بسیار متفاوت باشد و هر سازمانی باید با توجه به شرایط و ویژگی‌های خاص خود تحول دیجیتال را تعریف و استراتژی آن را ترسیم کند.

تفاوت دیجیتالی کردن و تحول دیجیتال چیست؟

دیجیتالی شدن در واقع فرآیند حرکت به سمت کسب و کار دیجیتال است. کسب و کار دیجیتال در نتیجه چندین فرآیند دیجیتالی کردن در کسب و کار به وجود می‌آید. گارتنر دیجیتالی کردن یا Digitalization را این‌گونه تعریف می‌کند:

استفاده از تکنولوژی‌های دیجیتال برای تغییر مدل کسب و کار، ایجاد جریان درآمدی جدید و فرصت‌های ارزش آفرینی نوین است.بسیاری معتقدند که دیجیتالی کردن بدون رقمی سازی یا Digitization به معنی تبدیل اطلاعات و مستندات آنالوگ به دیجیتال، نمی‌تواند رخ دهد. در حالی که دیجیتالی کردن بر استفاده از تکنولوژی‌های دیجیتال برای بهبود مدل کسب و کار تاکید دارد، رقمی سازی بر بهبود فرآیندهای داخلی مانند اتوماسیون کار و کاهش استفاده کاغذ و در نتیجه کاهش هزینه‌ها تمرکز می‌کند.

برخی واژه دیجیتالی کردن را به اشتباه بجای تحول دیجیتال بکار می‌برند، در حالی که تحول دیجیتال یا Digital Transformation مفهوم متفاوتی دارد. تحول دیجیتال نیازمند تطابق وسیع‌ترین بین تکنولوژی و فرهنگ است و  بیشتر مربوط به افراد و فرهنگ سازمان می‌شود تا تکنولوژی های دیجیتال.

چرا تحول دیجیتال اهمیت دارد؟

کسب و کارها به دلایل مختلفی مسیر Digital Transformation را در پیش می‌گیرند ولی دلیل بیشتر آن‌ها زنده ماندن است. با شروع پاندمی کرونا این موضوع بیش از پیش اهمیت پیدا کرد و سازمان‌ها برای تطابق با تغییرات اساسی در زنجیره تامین، کاهش زمان ورود به بازار و پاسخگویی به تغییرات سریع انتظارات مشتریان توجه بیشتری به تحول دیجیتال می‌کنند.

مزیت های تحول دیجیتال چیست؟

مهمترین عامل پیش ران تحول دیجیتال بدون شک تکنولوژی های دیجیتال است. رشد و پیشرفت تکنولوژی باعث شده است که بتوان برای بسیاری از فعالیت‌ها و فرآیندهای کسب و کارها و سازمان ها راهکارهای دیجیتالی کاربردی و مقرون به صرفه ارائه داد. به همین دلیل تحول دیجیتال تا حد زیادی در مورد کنار گذاشتن روش های سنتی ناکارآمد و جایگزینی آنها با تکنولوژی های دیجیتال است. هر چند که تحول دیجیتال با تحریک نوآوری در سازمان باعث ایجاد راهبردهای جدید نیز می‌گردد.

مزیت های تحول دیجیتال چیست؟

از دیدگاه رهبران سازمان ها در حوزه های مختلف تحول دیجیتال مزیت های مختلفی را برای سازمان آنها به ارمغان می‌آورد. مهمترین مزیت های تحول دیجیتال از قرار زیر هستند:

  • ارتقا بازده عملیاتی سازمان
  • پاسخگویی به تغییر انتظارات مشتریان
  • ارتقا کیفیت محصولات جدید
  • افزایش استفاده مجدد از طراحی ها
  • کاهش هزینه توسعه محصول
  • معرفی جریان های درآمدی جدید
از دست ندهید  سلامت دیجیتالی چیست؟ + بررسی وضعیت سلامت دیجیتال در ایران

در کنار مزیت های تحول دیجیتال، تغییرات فضای کسب و کار و روند های تحول دیجیتال نیز وجود دارند که باعث شده بسیاری از سازمان ها تحول دیجیتال را در برنامه ها و استراتژی های خود در نظر بگیرند. با توجه به تعریف تحول دیجیتال مشخص است که روندهای تحول دیجیتال تنها بر تکنولوژی ها دیجیتال استوار نیست. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خدمات سلامت دیجیتال را بخوانید.

سازمان‌هایی که موفق شده اند تحول دیجیتال را با موفقیت پیاده سازی کنند به ترتیب از تکنولوژی ها، ابزارها و راهکارها زیر بهره گرفته اند:

  1. تکنولوژی های وب سنتی
  2. خدمات رایانش ابری
  3. تکنولوژی های اینترنت موبایل
  4. داده های کلان
  5. اینترنت اشیا
  6. تفکر دیزاین
  7. ابزارهای هوش مصنوعی
  8. روباتیک (مثلا اتوماسیون روباتیک فرآیندها)
  9. تکنیک های پیشرفته یادگیری ماشین
  10. تکنولوژی های واقعیت افزوده
  11.  ساخت افزودنی (مثلا پرینت سه بعدی)

تحول دیجیتال چگونه آینده سلامت را شکل می‌دهد؟

تحول دیجیتال سلامت تمام ابعاد سیستم سلامت را متاثر می‌کند و این تغییرات محدود به یک بخش نیست. پیش بینی هایی در مورد تغییراتی که به‌واسطه تحول دیجیتال سلامت ایجاد می‌شوند وجود دارد. این تصویر از آینده سلامت به ما کمک می‌کند تا بتوانیم نقش و جایگاه خود در سیستم سلامت آینده را بهتر درک کنیم و بدانیم که با چه تحولاتی روبرو خواهیم شد. ما تغییرات آینده سلامت را برای پنج ستون اصلی در سیستم سلامت یعنی بیمه، بیمارستان، بیماران، پزشکان و صنایع سلامت تصویر کرده‌ایم.

بیمه‌های سلامت آینده

تحول دیجیتال بیمه های سلامت دو تغییر اساسی ایجاد خواهد کرد. اولی پیاده سازی روش پرداخت مبتنی بر ارزش (Value based care) و دومی ارائه برنامه های بیمه شخصی سازی شده (Personalized health insurance plan) است. این تغییرات در بیمه های سلامت تاثیرات مستقیمی بر سایر ارکان سیستم سلامت از جمله سازمان ها و ارائه دهندگان خدمات سلامت خواهد گذاشت.

از دست ندهید  سامسونگ health چیست؟ + چگونه از برنامه سامسونگ Health به بهترین نحو استفاده کنیم؟ + بررسی ویژگی های سلامت دیجیتال

آینده بیمارستان‌ها

بیمارستان های آینده مهمترین تفاوتی که با بیمارستان های امروزی خواهند داشت تمرکز بیشتر بر ارائه خدمات سرپایی و مراقبت در منزل و از راه دور است. بیمارستان ها برای بهبود کیفیت خدمات و کاهش هزینه ها و افزایش درآمد خود به سرعت به سمت تکنولوژی های دیجیتال تمایل پیدا می‌کنند و بجای افزایش تعداد تخت ها و بخش ها، خدمات مجازی خود را گسترش خواهند داد. در آینده، بیمارستان ها همچنان مرکز ارائه خدمات سلامت باقی می‌مانند ولی نحوه ارائه این خدمات تغییر بسیار زیادی خواهد کرد.

آینده بیمارستان‌ها

بیماران آینده

نقش بیماران در آینده از دریافت کننده منفعل خدمات به فردی مسئول و فعال برای حفظ سلامت خود تغییر خواهد کرد. بیماران با اطلاعات و ابزارهایی که در اختیار دارند برای حفظ سلامت خود تلاش بیشتری می‌کنند و در تصمیم گیری برای پیشگیری، تشخیص و درمان خود مشارکت فعال خواهند داشت. همچنین مردم جامعه با پیشرفت تکنولوژی بلاکچین در سلامت مالکیت داده های پزشکی خود را دارند و اختیار دسترسی به این داده ها در اختیار خودشان است.

پزشکان آینده

پزشکان و سایر پرسنل بهداشتی درمانی بسیار زودتر از آنکه فکر می‌کنند تغییر جایگاه خواهند داد. جایگاه پزشکان به عنوان تصمیم گیرنده اصلی به یک مشاور و راهنما تغییر خواهد کرد و با استفاده از تکنولوژی های دیجیتال خطاهای پزشکی بسیار کمتر خواهد شد. در این میان پزشکانی که مهارت های دیجیتال بیشتری دارند تبدیل به رهبران حوزه سلامت خواهند شد و جایگاه شغلی و حرفه ای بهتری پیدا می‌کنند. اعتقاد بر این است که تکنولوژی های دیجیتال نمی‌توانند جایگزین پزشکان شوند و تغییر اصلی در جایگاه ایشان خواهد بود.

صنایع سلامت در آینده

صنعت دارو و تجهیزات پزشکی در آینده مانند صنایع دیگر کاملا دیجیتالی می‌شوند و در مراحل مختلف از تکنولوژی های دیجیتال بهره می‌برند. تغییرات صنعت دارو در کشف دارو و داروهای شخصی سازی شده بسیار متحول کننده خواهد بود. در صنعت تجهیزات پزشکی نیز محصولات دیجیتال کاملا جایگزین محصولات سنتی خواهند شد و این محصولات دیجیتال تاثیر مهمی در نحوه ارائه خدمات سلامت در آینده ایفا می‌کنند.

شغل‌های آینده سلامت

یکی از اثرات تحول سلامت دیجیتال تغییرات در مشاغل حوزه‌ی سلامت است. ما می‌دانیم که تحول سلامت دیجیتال تمامی مشاغل حوزه‌ی سلامت را تحت تاثیر قرار خواهد داد، اما این تغییرات در تمامی مشاغل یکسان نخواهد بود.

از دست ندهید  سامسونگ health چیست؟ + چگونه از برنامه سامسونگ Health به بهترین نحو استفاده کنیم؟ + بررسی ویژگی های سلامت دیجیتال

در بسیاری از مشاغل این تغییرات به‌صورت ورود راهکارهای جدید برای بهبود عملکرد یا افزایش بازده و حذف یا کاهش فعالیت‌های زمان‌بر که قابل اتوماتیک نمودن هستند، خواهد بود. اما برخی از مشاغل نیز هستند که در آن وظایف و فعالیت‌های اصلی کاملا تحول می‌یابد و وظایف جدیدی بر پایه‌ی راهکارهای جدید که آن‌ها نیز بیشتر دیجیتالی هستند، تعریف می‌گردد. شناخت این تغییرات به ما کمک می‌کند تا با ارتقای توانمندی‌های مورد نیاز در آینده، فرصت‌های جدید را در آینده سلامت شناسایی کنیم و به‌دست آوریم.

چه عواملی تحول دیجیتال سلامت را به پیش می‌راند؟

هر چند که سال‌ها از مطرح شدن Digital Transformation می‌گذرد ولی تاکنون انگیزه کافی برای سازمان های سلامت وجود نداشت که بخواهند به آن به عنوان یک راهبرد عملیاتی نگاه کنند. اکنون شرایط سیستم سلامت و پیش‌بینی از آینده آن باعث شده اهمیت توجه به تحول دیجیتال در بهداشت و درمان بیش از پیش شود. برخی از دلایلی که باعث شده است که سازمان های سلامت، بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی به تحول دیجیتال روی بیاورند از قرار زیر است:

مدل درآمدی ناپایدار بیمارستان‌ها

مدل پرداخت در سیستم سلامت به صورت پرداخت مبتنی بر خدمات (Fee-for-Service) است که مدلی هزینه‌بر و ناپایدار می‌باشد. سیستم سلامت مجبور است به سمت پرداخت مبتنی بر ارزش پیش بروند و در این بین بسیاری از منابع درآمدی بیمارستان ها و مراکز بهداشتی و درمانی تغییر می‌کند. به همین دلیل باید روش های جدید درآمدزایی و پایدارتر برای بیمارستان ها یافت که این امر از طریق راهکارهای دیجیتال ممکن است.

حرکت به سمت خدمات سلامت در منزل

برای کاهش هزینه‌ها و پاسخ به نیاز مردم برای دریافت خدمات سلامت در منزل، سیستم سلامت به سمت تشویق مراقبت سلامت در منزل پیش خواهد رفت. سازمان های سلامت و بیمارستان ها نیز این نیاز را تشخیص داده‌اند و به دنبال راهکارهایی عملیاتی برای ارائه خدمات سلامت در منزل می‌گردند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله نرم‌افزار HUAWEI Health را بخوانید.

حرکت به سمت خدمات سلامت در منزل

بیماران توانمند و فعال

ظهور بیماران توانمند یا ePatient که مخفف empowered patient است باعث می‌شود که به مرور جایگاه بیمار تغییر کند و نقش تصمیم گیرنده برای سلامت خود را بگیرد. این تغییر جایگاه دلیل خوبی است که بیمارستان ها و ارائه دهندگان خدمات سلامت بخواهند رویکرد خود با بیماران را تغییر دهند. 

از دست ندهید  معرفی نرم‌افزار HUAWEI Health که مربی ورزشی و نگهبان سلامتی شماست

کمبود نیروی متخصص سلامت

با افزایش نیاز به خدمات بهداشتی درمانی تخصصی و افزایش طول عمر انسان‌ها، کمبود نیروی متخصص پزشکی و سلامت بسیار بیش از پیش احساس می‌شود. این کمبود نیروی انسانی در حوزه سلامت با افزایش تربیت متخصص حل نمی‌شود و باید به فکر راهکارهای پایدارتری بود. راهکارهای دیجیتال می‌توانند با افزایش بازده نیروی متخصص سلامت راهبرد اصلی در رفع مشکل کمبود نیروی انسانی حوزه سلامت باشند.

ورود بازیگران جدید به حوزه سلامت

در چند سال اخیر حوزه سلامت برای بسیاری از شرکت‌های بزرگ به خصوص غول های فناوری دیجیتال از جمله گوگل، فیسبوک، اپل، آمازون و مایکروسافت جذابیت پیدا کرده. این قبیل شرکت‌ها با منابع مالی و تکنولوژی عظیمی که در اختیار دارند می‌توانند ساختار سیستم سلامت را برهم بزنند و نظم فعلی را دگرگون کنند. سازمان های سلامت باید به آنها به عنوان رقبایی چیره دست نگاه کنند و با شناخت بیشتر از سلامت دیجیتال، نقش آفرینی در این حوزه نوظهور را هر چه زودتر آغاز کنند.

سخن پایانی

شما در این مقاله با تحول دیجیتال سلامت آشنا شدید.همچنین از اهمیت و مزیت های آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

ویژگی های فریمورک تحول دیجیتال چیست؟

گرچه تحولات دیجیتال به طور گسترده ای بر اساس چالش ها و تقاضاهای خاص سازمان ها متفاوت خواهد بود، چند قالب ثابت و مشترک در بین مطالعات موردی موجود و فریمورک های منتشر شده وجود دارد که همه رهبران کسب و کار و فن آوری باید در هنگام آغاز تحول دیجیتال آنها را در نظر بگیرند.

فرهنگ چه نقشی را در تحول دیجیتال ایفا می کند؟

در سال های اخیر، نقش فناوری اطلاعات به طور اساسی تغییر کرده است. مدیران اجرایی به طور فزاینده ای از مدیران ارشد فناوری می خواهند که برای تولید درآمد سازمانی کمک کنند. بر اساس نظرسنجی سال ۲۰۱۸ Harvey Nash/KPMG در بین بیش از ۴۶۰۰ مدیر ارشد فناوری، اولویت عملیاتی برتر مدیران ارشد فناوری “بهبود فرایند کسب و کار” است. اما در میان مدیران ارشد فناوری شاغل در رهبران دیجیتال – شرکت هایی که به عنوان یهترین مجریان دیجیتال شناخته شده اند- اولویت عملیاتی برتر مدیر ارشد فناوری “توسعه محصولات جدید نوآورانه” است.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا